Az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége 2014. november 24-én szervezte meg Civil Börze című rendezvényét, melynek a VII. kerületi ERöMŰVHÁZ adott otthont. A rendezvény az Együtt Európáért Alapítvány közreműködésével, a 2014-es erzsébetvárosi civil pályázaton elnyert támogatásból került megrendezésre.

IMG 8811

A rendezvény elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a kerületi civil szervezetek és az itt tanuló középiskolások megismerkedjenek egymással. A program ezért remek alkalmat kínált arra, hogy a fiatalok tájékozódjanak a szervezetek által felkarolt ügyekről és fogadó helyet találjanak az iskolai közösségi szolgálatuk elvégzéséhez.

A 15:30-as kezdéskor már több mint 20 szervezet várta az érdeklődőket, akik szép számmal érkeztek a kerület összes iskolájából, de főként az Arany János Műszaki Szakközépiskolából. A civil szervezetek többsége játékos vetélkedőkkel, kézműves feladatokkal, vagy projektoros bemutatókkal készült a diákok számára. A rendezvényt dr. Iván Géza, az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetségének elnöke nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket, majd ezt követően került sor a szervezetek bemutatkozására.

Az önkéntesség és az iskolai közösségi szolgálat kapcsolatának témakörében Matolcsi Zsuzsa tartott előadást, aki egy civil szervezet közösségi szolgálatának koordinátora. Mind a diákok, mind a szervezetek érdeklődve hallgatták a sok hasznos információt, melyek gyakorlati példákon keresztül mutatták be a lényeges pontokat. A diákok megismerhették, milyen lehetőségek várnak rájuk, ha például állatmenhelyet, idősek otthonát vagy óvodát segítenek munkájukkal, a szervezetek pedig részletes képet kaptak a háttérben történő adminisztráció menetéről. Az előadást követően mindenkinek lehetősége volt feltenni kérdéseit.

A bemutatkozások és az előadás után a diákok örömmel ismerkedtek meg a helyi szervezetekkel és próbálták ki az általuk kínált játékokat, interaktív teszteket. A legaktívabb öt börzéző ajándék könyvutalvánnyal gazdagodott. Az asztaloknál aprósütemény, pogácsa és üdítő várt a látogatókra, még kötetlenebbé téve az amúgy is barátságos légkört.

A Börzét követően az Erzsébetvárosi Civil Szervezetek Szövetsége tartotta meg megújuló és toborzó gyűlését kötetlenebb hangulatban, ahol Erdős Szabolcs, az Együtt Európáért Alapítvány alapítója foglalta össze a Szövetséghez való csatlakozás előnyeit és a közös célokat. Az Együtt Európáért Alapítvány a Szövetség tagjaként segíti a helyi civil szervezetek összefogását. Több szervezet jelezte érdeklődését a csatlakozással és együttműködéssel kapcsolatban, így remélhetőleg hamarosan egy megújult, folyamatosan bővülő, aktív Civil Szövetség fog működni a kerületben.

IMG 8806

IMG 8817